Naar de homepage
 
     

17 procent werknemers vindt baan via via

28-04-2011 | Door: Martijn Hemminga | Nieuws | 4.967 x | |

17 procent werknemers vindt baan via via17 procent van de Nederlandse beroepsbevolking die in 2010 aan een (nieuwe) baan is begonnen, geeft aan deze te hebben gevonden via via. Het netwerk wordt gevolgd door het uitzendbureau (11%) en open solliciteren (10%). Dit blijkt uit analyses onder 3.911 baanwisselaars in 2010 uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group.

Via via belangrijkste bron

Net als in 2009 zijn bekenden/netwerk in 2010 weer de effectiefste bron voor het vinden van een (nieuwe) baan. In 2009 kwam echter 20% aan een baan via via. Slechts één procent van de baanwisselaars heeft in 2010 een baan via Social Media gevonden. Nieuwkomer in de top 10 van meest effectieve kanalen is de search engine. Hoewel het aantal werknemers dat een baan via het UWV WERKbedrijf heeft gevonden in 2010 met twee procent gestegen is, wijst slechts een beperkt aantal (4%) baanveranderaars het UWV WERKbedrijf aan als het kanaal waardoor zij succesvol aan een (nieuwe) baan zijn gekomen. Ook het re-integratiebureau is voor de baanwisselaar slechts in beperkte mate effectief gebleken bij het vinden van (ander) werk (1%).

Tabel: top 10 meest effectieve kanalen vinden van een (nieuwe) baan 2009/2010

2009 2010
Bekenden/netwerk 20% 17%
Uitzendbureau 9% 11%
Open sollicitatie 8% 10%
Vacaturesite 11% 10%
Interne vacature 5% 6%
Dagblad/de krant 6% 5%
UWV WERKbedrijf 2% 4%
Bedrijvensite 5% 4%
Search engine 3% 4%
Binnenlopen/bellen naar een bedrijf 3% 3%

Dagblad effectiever dan search engines en social media

Voor één op de twintig baanveranderaars is de krant en/of het dagblad succesvol gebleken. Hierdoor belanden kranten en dagbladen als effectieve bron op de zesde plaats. Kranten en dagbladen spelen nog steeds een rol van betekenis bij het vinden van een (nieuwe) baan. Dit geldt echter niet meer voor vakbladen en tijdschriften, bedrijfspresentaties en/of open dagen, de Gouden Gids en teletekst. Andere grote dalers van 2010 zijn het werving- en selectiebureau, headhunters en advertenties in de winkel.

Een totaal overzicht is te downloaden op www.intelligence-group.nl/meest-effectieve-kanalen. Binnen de top 10 van meest effectieve bronnen worden drie plaatsen bezet voor kanalen binnen het medium Internet. De vacaturesite heeft één op de 10 Nederlandse werknemers geholpen aan een (nieuwe) baan, en voor zowel de bedrijvensite als de search engines geldt dat voor één op de vijfentwintig werknemers. Hiermee hebben search engines zoals Google.nl aan effectiviteit gewonnen, en belandden in 2010 voor de eerste keer in de top 10 meest effectieve bronnen. De effectiviteit van Social Media op het vinden van (ander) werk is in 2010 onveranderd gebleven ten opzichte van het voorgaande jaar. In beide jaren gaf 1 procent van de baanwisselaars aan dat Social Media voor hen effectief waren voor het vinden van (nieuw) werk.

Recente berichten

16-08-2013 | Infographic: opzetten van een referralprogramma
09-01-2013 | 5 communicatiemomenten voor referralprogramma’s
15-08-2012 | Nieuwe social referral recruitment tool: Refurls
07-08-2012 | Infographic: De waarde van referral recruitment
28-06-2012 | Het referralprogramma van CIBER

Reageer


Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Site


 
         
 
 
         
         
Zustersites van Referral-recruitment.eu:

 


  Referral-recruitment.eu
is een webconcept van CommunicatieMedia.

© 2011 - 2023