Naar de homepage
 
     

Het referralprogramma van Accenture

11-01-2012 | Door: Martijn Hemminga | Cases | 26.854 x | |

Het referralprogramma van AccentureAccenture is al jaren een best practice in recruitmentland als het gaat om referral recruitment. In 2009 won het consultancybedrijf een ERE Award met het referralprogramma in Nederland. Na het succes in Nederland is het referralprogramma inmiddels wereldwijd uitgerold waar het in 2011 wederom een ERE Award wist te winnen.

Meest innovatieve referralprogramma

Accenture heeft het programma in 2008 van de grond af opnieuw opgebouwd waarbij de medewerker centraal kwam te staan. Aan de hand van enquêtes onder medewerkers wist Accenture wat zij belangrijk vinden aan een referralprogramma. Het resultaat was een programma met 3 belangrijke pijlers: programma, technologie en communicatie. Wat betreft het programma is deze zo eenvoudig mogelijk gehouden. Iedereen binnen Accenture mag iedereen aandragen. Dus ook accountmanagers, recruiters en directieleden mogen iemand voorstellen. Accenture vertrouwt haar medewerkers en gaat ervan uit dat niemand er misbruik van maakt.

Verspreid belonen

In veel organisaties krijgt een medewerker pas geld wanneer iemand zijn/haar proeftijd heeft doorstaan. Accenture betaalt mensen al een klein deel uit als iemand op eerste gesprek mag komen. Een tweede deel volgt als iemand daadwerkelijk wordt aangenomen en na de proefperiode volgt vervolgens de rest. Via een inlog kunnen medewerkers in hun eigen account het hele proces volgen. Van het aantal mensen dat is aangedragen tot en met de toegekende bonus. De medewerker kan aangeven hoe zij op de hoogte wil worden gehouden betreft de status: via e-mail, rss of sms.

Goed doel component

Naast een indivisuele aanbrengbonus bevat het referralprogramma van Accenture een goed doel component. Bij iedere nieuwe aanname ontving de medewerker een aambrengbonus en stortte Accenture geld aan een goed doel (KidsRights). Op deze wijze worden ook medewerkers geprikkeld die niet zo zeer in actie komen voor een eigen bonus, maar wel voor een maatschappelijk doel.

Internationaal referralprogramma

Naar aanleiding van het succes in Nederland is het referralprogramma in 2010 en 2011 wereldwijd uitgerold. Hiervoor had ieder land zijn eigen referralprogramma. In maart 2011 is Accenture de eerste werkgever die het nieuwe LinkedIn Referral Engine gebruikt. Medewerkers die op LinkedIn zitten krijgen op basis van openstaande vacatures hints over mensen in hun netwerk die geschikt zouden zijn. Deze tips worden door LinkedIn automatisch gegenereerd, zonder dat Accenture het zelf kan zien. Ook is het referralprogramma via apps te gebruiken via smartphones door medewerkers. Ook in 2011 wist Accenture in de prijzen te vallen bij de ERE Awards. Dit keer voor het beste internationale employee referral program.

Resultaten

In 2010 kwam 18% van de nieuwe medewerkers wereldwijd binnen via referrals. In 2011 is dit 30% en de doelstelling is uiteindelijk 40%. In 2009 bespaarde Accenture 600.000 euro in 3 maanden. Wereldwijd zijn er al vele miljoenen bespaard door referral recruitment.

Bronnen: ERE | Rectec | Werf& |

Recente berichten

16-08-2013 | Infographic: opzetten van een referralprogramma
09-01-2013 | 5 communicatiemomenten voor referralprogramma’s
15-08-2012 | Nieuwe social referral recruitment tool: Refurls
07-08-2012 | Infographic: De waarde van referral recruitment
28-06-2012 | Het referralprogramma van CIBER

Reageer


Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Site


 
         
 
 
         
         
Zustersites van Referral-recruitment.eu:

 


  Referral-recruitment.eu
is een webconcept van CommunicatieMedia.

© 2011 - 2023