In 2010 begon zorgorganisatie ASVZ met een nieuwe wervingscampagne, waarbij de speciale band tussen cliënten en medewerkers centraal staat. ASVZ zet hierbij ook een referralprogramma in voor medewerkers en vrijwilligers. In de campagne wordt ingespeeld op de trotsheid van medewerkers en dat is ook hét uitgangspunt voor referral recruitment.
Bovengemiddelde medewerkerstevredenheid
ASVZ is een organisatie voor zorg- en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking van Zuid- en Midden-Holland tot West-Brabant. Ruim 4.700 medewerkers en ruim 1.100 vrijwilligers zetten zich in voor zo’n 4.400 cliënten. Ondanks dat ASVZ geen grote wervingsproblemen ervaarde, wilde ze haar arbeidsmarktcommunicatie een kwaliteitsimpuls geven. In de wervingscampagne willen we de trots uitdragen van onze cliënten en medewerkers. Uit het medewerkertevredenheidsonderzoek blijkt dat we bovengemiddeld scoren. Van nature treedt ASVZ hiermee niet zo snel op de voorgrond. De campagne, gemaakt door Maximum, heeft dit veranderd, waardoor het een logische stap leek om een referralprogramma op te zetten dat hier op voortborduurde.
Gepersonificeerde mailings en website
In de communicatie van het referralprogramma staat online centraal. Bij de kick-off van het programma is wel begonnen met een fysieke mailing op het huisadres van de medewerkers en vrijwilligers. De mailing bestond uit een gepersonaliseerde kaart waarop zowel op de voor- als achterkant de voornaam van de medewerker was verwerkt. Op de achterkant stond een tekst waarin de medewerker werd gevraagd een eigen bijdrage te leveren bij het werven van nieuwe collega’s. Op een gepersonificeerde website, naam.isbijzonder.nl, vond de medewerker vervolgens meer informatie over het referralprogramma en de beloning. Op de website konden medewerkers een e-mailing versturen naar vrienden en kennissen.
Eerste resultaten referralprogramma
Van alle medewerkers en vrijwilligers die de eerste mailing hebben ontvangen, heeft 38 procent doorgeklikt naar de website. Vervolgens hebben 288 medewerkers 873 mailtjes verstuurd aan mensen in hun netwerk. 62 procent van de ontvangers is vervolgens naar een gepersonificeerde site gegaan: naam.wordtbijzonder.nl. Tot en met februari 2011 zijn er 20 mensen aangenomen. Maar omdat het programma nog steeds doorloopt zal dit zeker stijgen. De wervingskosten van iemand die via referral zijn binnengehaald zijn drie keer minder als via reguliere werving.
Punten sparen
Als beloning voor hun medewerking krijgen medewerkers punten. Eén punt als ze een e-mail sturen aan een vriend of kennis en 100 punten als iemand wordt aangenomen. Het puntentotaal kunnen ze terugvinden op hun persoonlijke webpagina en kunnen ze besteden aan producten uit de webshop van ASVZ die worden gemaakt door haar cliënten in hun dagbesteding, variërend van zelfgemaakte sieraden tot schilderijen. Het feit dat de beloning bestaat uit producten die zijn gemaakt door cliënten van ASVZ, maakt de cirkel helemaal rond.
Medewerkers vanaf het begin betrokken
Vanaf het begin hebben we onze medewerkers en vrijwilligers betrokken bij de opzet van het referralprogramma. Het zorgt voor draagvlak en mensen vinden het ook nog eens leuk om erbij te worden betrokken. Verder merkt ASVZ dat via referral ook goed zij-instromers worden bereikt. Dit is een belangrijke groep als meerwaarde op reguliere medewerkers, omdat voor sommige cliënten medewerkers nodig zijn die stevig in hun schoenen staan. Het hebben van voldoende levenservaring helpt dan enorm.
Bron: Werf& 13, april 2010. Dit nummer is na te bestellen via de Werf& shop
|