Naar de homepage
 
     

Het referralprogramma van CIBER

28-06-2012 | Door: Martijn Hemminga | Cases | 10.308 x | |

Het referralprogramma van CIBERICT-dienstverlener CIBER heeft altijd al veel mensen aangenomen via referral recruitment. Vooral de kwaliteit van de mensen die worden aangeleverd via referral is belangrijk. Het bedrijf heeft zich in 2012 tot doel gesteld om maar liefst 75% van de nieuwe medewerkers via referral recruitment aan te nemen. Onder meer moet een digitale tool hierbij helpen.

Succesvol met referral

Referral heeft bij CIBER altijd al goed gewerkt. Zo’n 35% van de aannames kwam op deze wijze binnen. De belangrijkste reden voor referral is voor het bedrijf uit Nieuwegein de kwaliteit. Bijna alle kandidaten die via onze medewerkers in Nederland worden aangeleverd nodigen we uit voor een eerste gesprek. Ze voldoen vrijwel altijd aan de gestelde criteria. Daarnaast zijn de kosten een stuk lager.

Beloning op verschillende niveaus

CIBER beloont op verschillende niveaus. Ten eerste krijgen medewerkers een individuele bonus van 1.200, 2.400 of 3.400 euro. De hoogte hangt af van de mate waarin de medewerker de kandidaat enthousiast heeft gemaakt. Levert iemand alleen een naam en telefoonnummer aan, en wordt de kandidaat uiteindelijk aangenomen, dan ontvangt de medewerker 1.200 euro. Heeft iemand al op eigen initiatief een gesprek met iemand gehad, dan krijgt hij een hogere bonus bij indiensttreding. Daarnaast wordt per kwartaal een drietal prijzen uitgereikt aan medewerkers met de meeste punten. Denk hierbij aan een dinercheque. Last but not least is er een groepsincentive die wordt uitgereikt als 200 van de 580 medewerkers meedoen aan het programma.

Referral recruitment tool

Voorheen werd gewerkt met e-mails die aan medewerkers werden gestuurd met het verzoek de vacature uit te zetten in hun netwerk. Handmatig moesten dan reacties worden bijhouden en dat kost veel tijd. Met de tool Recruitr gaat het verspreiden een stuk makkelijker voor onze medewerkers en het kost ons als recruiter ook veel minder tijd doordat statistieken en beloningen ook in de tool worden bijgehouden.

Actief houden van referralprogramma

Alle medewerkers krijgen van een interne training in het gebruik van social media in het algemeen en voor referral in het bijzonder. Iedere maand word een vacature aan de medewerkers gestuurd, als herinnering aan het referralprogramma, maar dat wordt afgebouwd. CIBER wil dat het bij medewerkers in hun systeem zit om hun netwerk op de hoogte te houden van carrièremogelijkheden bij bij het bedrijf. Verder wordt er aandacht aan het programma besteed in het maandelijks personeelsblad.

Resultaten

In 2011 is 65% van de medewerkers binnengekomen via referral, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2010 door de inzet van Recruitr. En in 2012 wil CIBER richting de 75%. Tezamen met het centraliseren van recruitment en het afbouwen van het gebruik van werving- en selectiebureaus zijn de recruitmenkosten in 2011 met 80% verlaagd.’

Bron: Werf& 16, januari 2012. Dit nummer, inclusief een special over (referral) recruitmenttools, is na te bestellen via de Werf& shop.

Recente berichten

16-08-2013 | Infographic: opzetten van een referralprogramma
09-01-2013 | 5 communicatiemomenten voor referralprogramma’s
15-08-2012 | Nieuwe social referral recruitment tool: Refurls
07-08-2012 | Infographic: De waarde van referral recruitment
28-06-2012 | Het referralprogramma van CIBER

Reageer


Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Site


 
         
 
 
         
         
Zustersites van Referral-recruitment.eu:

 


  Referral-recruitment.eu
is een webconcept van CommunicatieMedia.

© 2011 - 2023